Уникална система смуче CO2 от въздуха и прави дизел

Уникална система смуче CO2 от въздуха и прави дизел
Канадски учени разработват завод за промишлено рециклиране на въглероден двуокис, който може да го изсмуква от атмосферата и да го превръща в екодизел с нулеви въглеродни емисии.
Разработена от технологичния стартъп Carbon Engineering с частичното финансиране на Бил Гейтс, системата ще върши работата на дърветата, но на места, където те не могат да растат, като ледени планини и пустини.
Точно като новите слънчеви клетки, които превръщат водата във водородно гориво, инсталацията за рециклиране на CO2 ще комбинира въглерoден двуокис от атмосферата с водород от вода, за да произвежда въглеводородно гориво. Планът е да се създаде технология, която един ден да е способна да произвежда екологично чисти горива и да допълва системите за възобновяема енергия, които имаме сега.
„Как да осигурим енергия за световния транспорт през следващите 20 години по начин, който не отделя въглеродни емисии? Евтината слънчева и вятърна енергия е прекрасен начин за намаляване на емисиите в производството на ток. Единственото, което остава да променим е транспортния сектор“, казва бизнес мениджърът на Carbon Engineering Джеф Холмс.
Компанията е една от малкото по света, които търсят начин да използват толкова голямo количество въглероден двуокис, че наистина да могат да окажат влияние на климатичните промени. По-рано тази година американската фирма Global Thermostat и швейцарската Climeworks показаха подобни технологии за произвеждане на екодизел.
Снимка: Carbon Engineering
Снимка: Carbon Engineering
Тези фирми обаче все още не са измислили начин да направят производството си икономически изгодно. А това не е лесна задача. Основният проблем е, че те трябва да се справят с високите разходи за нагряване на въглеродния двуокис до около 400 градуса по Целзий. Друга пречка е, че малко инвеститори са готови да вложат пари, докато не стане ясно дали идеята е осъществима.
Според Carbon Engineering няма частен инвеститор или правителство в света, които да са готови да платят на някой да изсмуква CO2 от атмосферата, независимо колко полезно за природата е това. За да окаже истинско влияние на климатичните промени, в подобна система трябва да се инвестират десетки милиарди долари. Фирмите, които разработват подобни проекти, бързо осъзнават, че трябва да предложат на инвеститорите нещо насреща, а това очевидно е горивото.
В момента планираната система на Carbon Engineering може да улавя около 450 тона въглероден двуокис годишно, което покрива годишните парникови емисии на средно 33 канадски граждани. Компанията обаче твърди, че мащабите на системата могат да се увеличат до 20 000 пъти, което наистина би я направило практична.
Както се обяснява във видеото, прякото улавяне на замърсения въздух изглежда като единствен осъществим начин за намаляване на въглеродния диоксид, който вече е изпуснат от малки подвижни замърсители като автомобили, камиони и самолети. Той представлява около 60% от общите въглеродни емисии.
Системата изисква 1000 пъти по-малка площ от дърветата и може да бъде построена на неплодородна почва.
„Вярвам, че сме стигнали до момент, когато развитието на технологиите за директно улавяне на въздух е от първостепенно значение за науката“, смята експертът от университета Аризона стейт Клаус Лакнер.
Според Ноа Дайх от Центъра за премахване на въглеродния диоксид в Калифорния учените са все по-убедени, че борбата с климатичните промени не може да се осъществи без подобни инсталации.


ureport.bg





Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments :

Публикуване на коментар

Plus500 Plus500