Девесил – това е повече от подправка, ето защо!

Девесил – това е повече от подправка, ето защо!Може би сте яли гъбена чорба с девесил? Или готвите ли с това чудно растение? Но тази подправка също подобрява здравето на кожата, стимулира имунното здраве, предпазва бъбреците, успокоява храносмилането, предотвратява алергичните реакции, както и помага при менструация. Девесилът е многогодишно растение, което е изключително ценно. То е като мистерия, носи латинското име Levisticum officinale. А учените и ботаниците все още спорят коя е неговата родина – Средиземноморския регион или Югозападна Азия. В зависимост от предназначението, различните части на девесила могат да се използват в салати, супи и бульони, също и като ароматизираща съставка в напитките и алкохола. Високата концентрация на кумарини, лимонен, камфор и евгеноли носи впечатляващи ползи за здравето. Подправката е с противовъзпалителна и успокояваща природа и затова помага при алергии. Подправката съдържа значителни количества кверцетин, който е естествен инхибитор на хистамините. По този начин премахва сърбящите очи, хремата и други по-сериозни алергични реакции. Девесилът е добър за кожата ни. Когато листата се нанасят директно върху кожата или се ползват като маска в изсушен вид, те намаляват симптомите на псориазис и акне, което води до по-гладка, по-добре изглеждаща кожа. Антиоксидантите в девесила помагат за предотвратяване на появата на бръчки. Девесил – това е повече от подправка, ето защо! Ако страдате от респираторни заболявания, девесилът може да ползва като отхрачващо средство, за да изчисти излишните храчки и слуз. Изследванията показват, че девесилът има значителен ефект върху различните микроби, които могат да причинят заболявания в тялото. Въпреки че изследванията все още са в ход, проучванията установяват положителни взаимовръзки между девесила и намаляването на Е. coli, Salmonella и други опасни инфекции. Ако сте с разстроен стомах – помогнете си с девесил. Противовъзпалителният характер на подправката успокоява разстроените стомаси и служи за намаляване на подуването на корема. И ето какво не знаят жените за ползите на девесила. Когато се приема в началото на менструалния период, девесилът може да неутрализира страничните ефекти на менструацията, включително маха спазмите и подуването на корема. Подправката подобрява настроението на жените, защото е с вещества, които дават добро настроение през по-стресиращата част на месеца. Естествената противовъзпалителна природа на растението го прави идеално средство за лечение на болести като подагра, артрит и хемороиди. Ако страдате от болезнено възпаление навсякъде в тялото си, консумирайте листа на девесила. Въпреки че точният механизъм не е напълно изяснен, подправката подобрява здравето на бъбреците. Тя стимулира уринирането, но не води до загуба на електролити. Това е много по-здравословна форма на уриниране отколкото готовите лекарства. Да, оказва се, че има толкова ползи от тази подправка!

zdrave.ws

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments :

  1. Поемете контрола върху здравето си, като откажете цигарите. Определете си дата за отказване от пушенето, съставете план и потърсете подкрепа от приятели, семейство или онлайн общности като QuitSmokingTogether.org. Използвайте никотин-заместителна терапия, за да се справите с желанието си, и намерете здравословни алтернативи, за да се справите с предизвикателствата. Съсредоточете се върху целите си и празнувайте всяка победа по пътя си. Не се отказвайте, нека се откажем заедно.

    ОтговорИзтриване

Plus500 Plus500